LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rapoarte publice despre primele decese ale trupelor ruse mobilizate în urmă cu trei săptămâni

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rapoarte publice despre primele decese ale trupelor ruse mobilizate în urmă cu trei săptămâni

Presa rusă a raportat că cinci bărbați mobilizați din Cheliabinsk au murit deja în luptă în Ucraina, la doar trei săptămâni după declarația de mobilizare parțială a președintelui Vladimir Putin din 21 septembrie. Raportul i-a determinat pe mulți milbloggeri pro-război să susțină că numărul morților și răniților dintre militarii mobilizați este probabil mai mare.

Recruți ruși. Foto: Captura Twitter

UPDATE 06.25 Forțele ruse au continuat să lanseze lovituri asupra infrastructurii critice ucrainene pe 13 octombrie. Comandamentul aerian de vest al Ucrainei a remarcat că forțele ruse au lansat rachete de croazieră Kalibr asupra infrastructurii din vestul Ucrainei, dintre care trupele ucrainene au distrus 4. Statul Major ucrainean a raportat că trupele ruse au lansat lovituri cu rachete asupra infrastructurii critice și a obiectelor civile din regiunile Kiev, Dnipropetrovsk și Mykolaiv pe tot parcursul zilei de 13 octombrie. Surse militare ucrainene au mai raportat că trupele ruse au continuat atacurile cu drone în toată Ucraina și că trupele ucrainene au doborât patru drone deasupra Viniței și Cerkasiului pe 12 octombrie. În plus, imaginile de pe rețelele de socializare arată explozii în regiunile Rivne, Ternopil, Lviv, Cernăuți, în urma activării sistemelor ucrainene de apărare aeriană.

Forțele ruse vor continua probabil să folosească dronele iraniene Shahed-136 pentru a sprijini campanii masive de bombardament împotriva infrastructurii critice ucrainene din cauza eficacității lor scăzute în situații de luptă activă. Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional de Sud al Ucrainei, Nataliya Humenyuk, a susținut pe 13 octombrie că forțele ruse folosesc Shahed-136 în primul rând pentru a lovi clădirile și infrastructura, deoarece dronele au o eficacitate limitată împotriva concentrărilor de trupe. Humenyuk a citat diverse surse care au declarat că Rusia a primit între 300 și câteva mii de Shahed-136 și le folosește în zone aflate la 1.000 km de punctul de lansare, motiv pentru care utilizarea Shahed-136 a fost concentrată dens în sudul Ucrainei. De asemenea, forțele ruse încearcă din ce în ce mai mult să lanseze dronele din zona de frontieră de nord.

A fost declarată alertă de raid aerian pentru întregul teritoriu al Ucrainei. Foto: Nexta TV

A fost declarată alertă de raid aerian pentru întregul teritoriu al Ucrainei. Foto: Nexta TV

UPDATE 05.53 Contraofensive ucrainene (eforturile ucrainene de a elibera teritoriile ocupate de ruși). Estul Ucrainei: (Linia râului Oskil-Kreminna)

Forțele ucrainene au înregistrat câștiguri teritoriale în nord-estul Oblastului Harkiv, la nord-vest de Svatove, pe 13 octombrie. Imagini video geolocalizate postate pe 13 octombrie arată forțe ucrainene capturând trupe ruse care s-au predat în mod voluntar lângă autostrada N26 din Krokhmalne, la aproximativ 20 km nord-vest de Svatove. Filmările indică probabil că trupele ucrainene au preluat controlul asupra așezărilor din jur Pischane, Berestove și Tabaivka. Surse ruse au susținut, de asemenea, că trupele ucrainene au efectuat atacuri la sol mai la nord de Krokhmalne și au încercat să atace Orlyanka și Kotlyarivka, ambele la 30 km nord-vest de Svatove. Surse ruse au continuat să susțină că forțele ucrainene își consolidează pozițiile la vest de Kreminna și încearcă să traverseze râul Jerebeț pentru a se pregăti pentru atacuri asupra așezării.

Sursa: ISW

Sursa: ISW

Forțele ruse au continuat să desfășoare operațiuni defensive în jurul Kreminnei în așteptarea unui potențial atac ucrainean. Șeful de stat major al batalionului BARS-13 (Rezerva Rusă de Luptă a Țării) din Kreminna a susținut pe 13 octombrie că BARS-13 deține „ferm” apărarea așezării și deține controlul deplin asupra Svatove-Kreminna și Kreminna- drumurile Rubizhne. În plus, șeful de stat major BARS-13 a susținut că elemente ale Armatei a 20-a Arme Întrunite împing spre vest de Kreminna și încearcă să intre în Terny, la 15 km nord-vest de Kreminna. Un milblogger rus a susținut că elemente din districtele militare centrale și vestice atacă la vest de Kreminna spre Lyman și că forțele Diviziei a 3-a Infanterie Motorizată a Armatei 20 Arme Întrunite au capturat un prizonier ucrainean undeva în jurul Terny.

UPDATE 05.08 Sudul Ucrainei: (Oblastul Herson)

Surse ucrainene și ruse au raportat că forțele ruse au continuat să atace, fără succes, pozițiile ocupate anterior din nordul și nord-vestul Oblastului Herson pe 13 octombrie. Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a raportat că forțele ruse au lansat un asalt fără succes în direcția Kostromka și Sukhi Stavok pe malul de est al râul Inhulets. Surse ruse au susținut, de asemenea, că forțele ruse au efectuat o recunoaștere în forță în vecinătatea Sukhyi Stavok și au capturat prizonieri de război ucraineni, dar nu au furnizat dovezi fotografice care să confirme afirmația. Imaginile geolocalizate au arătat, de asemenea, forțele ruse vizează vehicule blindate ucrainene la nord de Sadok, la aproximativ 14 km est de Davydiv Brid. Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au încercat să-și securizeze pozițiile la nord de Ișcenka (la aproximativ 8 km sud-vest de Davydiv Brid) și că Brigada 46 Aeromobile ucraineană a efectuat o ieșire în zona Borozenske și Bezvodne, ambele chiar la est de Ișcenka. Consilierul administrației militare a regiunii Herson, Serhiy Khlan, a declarat că forțele ruse au încercat să contraatace în zona Ișcenka, dar forțele ucrainene au respins atacul. Surse ruse au remarcat, de asemenea, că forțele ruse au continuat să bombardeze pozițiile ucrainene la nord-vest de orașul Herson în Pravdyne, Soldatske și Ternovi Pody. Consilierul administrației militare din regiunea Herson, Serhiy Khlan, a declarat că forțele ruse au încercat să contraatace în zona Ișcenka, dar forțele ucrainene au respins atacul. Surse ruse au remarcat, de asemenea, că forțele ruse au continuat să bombardeze pozițiile ucrainene la nord-vest de orașul Herson în Pravdyne, Soldatske și Ternovi Pody.

Forțele ucrainene și-au continuat campania de interdicție pe 13 octombrie. Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional de Sud al Ucrainei, Nataliya Humenyuk, a remarcat că forțele ucrainene continuă să țintească punctele de trecere rusești cu pontoane și barje peste râurile Nipru și Inguleț. Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a raportat că forțele ucrainene au distrus un post de comandă și observație în raionul Beryslav și au distrus cinci depozite de muniții în locații nespecificate. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au lovit și o zonă de concentrare a forței de luptă rusești din Tokarivka (la aproximativ 30 km est de orașul Herson), ucigând 150 de militari ruși. Statul Major ucrainean a adăugat că forțele ruse repară până la 30 de vehicule blindate avariate pe zi în Kalanchak, la aproximativ 70 km sud-est de orașul Herson.

image png

UPDATE 04.57 Daunele aduse podului strâmtoarea Kerci continuă probabil să încetinească livrările de provizii și personal rusesc în sudul Ucrainei. Krym Realii a publicat imagini prin satelit cu peste 1.000 de camioane de pe partea rusă a podului care așteaptă într-o coadă de trei până la patru zile pentru a traversa strâmtoarea cu feribotul. Krym Realii a descoperit că există doar patru feriboturi care operează cu o capacitate de 90 de camioane și 300 de persoane fiecare. Imaginile din satelit Maxar au arătat, de asemenea, camioane militare rusești folosind feribotul pentru a traversa strâmtoarea Kerci.

UPDATE 04.23 Efortul principal al Rusiei — Estul Ucrainei — Donețk (obiectiv rusesc: capturarea întregii regiuni Donețk, teritoriul revendicat al proxy-urilor Rusiei în Donbas)

Forțele ruse au desfășurat atacuri la sol în regiunea Donețk și probabil au făcut câștiguri progresive la sud de Bakhmut pe 13 octombrie. Statul Major ucrainean a raportat că trupele ucrainene au respins atacurile rusești asupra așezărilor din jurul Bakhmut, și anume Bakhmutske (8 km nord-est de Bakhmut), Ozaryanivka (16 km sud-vest de Bakhmut) și Ivanhrad (5 km sud-est de Bakhmut). Forța de Apărare Teritorială a Republicii Populare Donețk (DNR) a susținut că trupele DNR au preluat controlul asupra Ivanhrad și Opytne (4 km sud-est de Bakhmut). Cu toate acestea, finanțatorul Grupului Wagner, Evgeny Prigozhin, a susținut că forțele Grupului Wagner au preluat singure controlul asupra Ivanhrad și că Opytne rămâne sub controlul Ucrainei în timp ce luptele continuă la periferia sa. Statul Major ucrainean a mai raportat că trupele ruse au efectuat un atac la sol în Marinka, la periferia de sud-vest a orașului Donețk. Surse ruse au susținut că trupele DNR luptă în plus de-a lungul periferiei de vest a orașului Donețk și se pregătesc pentru o ofensivă pe Nevelske.

Sursa: ISW

Sursa: ISW

UPDATE 03.38 Efort de susținere – Axa de Sud (obiectiv rusesc: menținerea pozițiilor din prima linie și securizarea zonelor din spate împotriva atacurilor ucrainene)

Forțele ruse nu au efectuat niciun atac la sol confirmat la vest de Hulyaipole pe 13 octombrie și au continuat loviturile de rutină de artilerie în vestul Zaporijiei, Mykolaivului și Oblastului Dnipropetrovsk. Surse ucrainene au raportat că trupele ruse au lovit Nikopol, regiunea Dnipropetrovsk cu sisteme Grad MLRS și orașul Mykolaiv cu sisteme antiaeriene S-300. Forțele ruse au lansat în plus lovituri cu drone Shahed-136 asupra regiunilor Mykolaiv, Dnipropetrovsk și Odesa.

UPDATE 02.48 Operatorul nuclear rus Rosenergoatom a susținut pe 13 octombrie că centrala nucleară Zaporijia (ZNPP) va trece la combustibil nuclear rusesc atunci când ZNPP își va epuiza toate rezervele disponibile de combustibil nuclear. Cu toate acestea, președintele operatorului nuclear ucrainean Energoatom Petro Kotin a respins afirmațiile conform cărora ZNPP trebuie alimentat în curând, subliniind că există încă pentru doi ani de combustibil nuclear la centrală, despre care el a subliniat că rămâne sub controlul personalului ucrainean.

ȘTIRE INIȚIALĂ Rapoartele publice despre primele decese ale trupelor ruse mobilizate prost pregătite în Ucraina au stârnit critici reînnoite la adresa comandamentului militar rus. Presa rusă a raportat că cinci bărbați mobilizați din Cheliabinsk au murit deja în luptă în Ucraina, la doar trei săptămâni după declarația de mobilizare parțială a președintelui Vladimir Putin din 21 septembrie. Raportul i-a determinat pe mulți milbloggeri pro-război să susțină că numărul morților și răniților dintre militarii mobilizați este probabil mai mare decât acesta din cauza lipsei de pregătire, echipament, coeziunea unității și comandanți, precum și cazurilor repetate de mobilizare necorespunzătoare.

Milbloggeri ruși au susținut că, Mihail Zusko, comandantul Armatei 58 Arme Întrunite din Districtul Militar de Sud (SMD), a ordonat desfășurarea imediată, fără nicio pregătire înainte de luptă, a militarilor nou mobilizați ai Regimentului 15 al Brigăzii 27 Infnterie Motorizată din orașul Moscova. și regiunea Moscova în prima linie, în jurul Svatove în jurul datei de 2 și 3 octombrie. Posturile ucrainene au raportat anterior că Kremlinul l-a arestat pe Zusko din cauza pierderilor în luptă și nu este clar de ce un comandant SMD ar emite ordine referitoare la o unitate din Districtul Militar de Vest (ADM). Milbloggeri au remarcat că rudele au găsit jumătate din personalul Regimentului 15 rănit într-un spital din regiunea Belgorod, după ce unitatea a fost prinsă de focul de artilerie puternică când încerca să ajungă pe linia frontului la Svatove. Milbloggeri au remarcat că regimentul nu avea ordine, supraveghere, comandă militară, semnal sau provizii și că cealaltă jumătate din personalul său se află încă în prima linie a Svatove. Un alt blogger a remarcat că a asistat la sosirea sicrielor bărbaților mobilizați la Chelaibinsk, Moscova și Ekaterinburg și a susținut că mulți bărbați mobilizați se predau forțelor ucrainene. Un milblogger rus s-a plâns pe 13 octombrie că bărbații nou mobilizați sunt desfășurați într-un mod întâmplător, care va duce la 10.000 de morți și 40.000 de răniți printre ei până în februarie 2023 și a susținut că mulți oameni mobilizați se predau forțelor ucrainene.

Structurile de mobilizare din Rusia continuă să se confrunte cu provocări birocratice, care pot submina și mai mult eficiența în luptă a personalului mobilizat. Milbloggeri au susținut că Ministerul rus al Apărării (MOD) nu a stabilit condiții adecvate pentru a integra și a monitoriza desfășurarea bărbaților mobilizați în primele linii. Unitățile militare ruse dispersează bărbații mobilizați între diferite unități fără a păstra evidența adecvată a locațiilor lor dislocate pe linia frontului, determinând familiile să se plângă conducerii militare. Oficialii militari ruși continuă, de asemenea, să desemneze oameni cu experiență militară anterioară către unități care nu se potrivesc cu expertiza lor.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

2 Voi vedeți ce le fac ucrainenii rușilor?

3 Așa o fi?

4 Sisteme de apărare aeriană din Crimeea ar fi fost lovite cu rachete ATACMS

5 Sexsomnia / O tulburare de somn jenantă despre care nimeni nu vrea să vorbească